Zobacz nasze referencje i certyfikaty.
SPRZEDAŻ MAKUCHU
Skontaktuj się z działem sprzedaży
 
SKUP RZEPAKU
Skontaktuj się z działem kontraktacji rzepaku
 
SPRZEDAŻ OLEJU
Skontaktuj się z działem handlowym
 
WYSZUKAJ W SERWISIE

Ekstrudowany makuch rzepakowy

Chcielibyśmy zainteresować Państwa produktem, jaki jest ekstradowany makuch rzepakowy
Nie jest to zwykły makuch oferowany do tej pory na rynku pasz, lecz produkt najwyższej jakości konkurujący z kosztowną poekstrakcyjną śrutą sojową, zwanym również paszą nowej generacji.

Ideą tej technologii jest :

  • lepsze wykorzystanie składników pokarmowych
  • poprawienie strawności skrobii ( lepsza smakowitość )
  • obniżenie związków antyżywieniowych
  • eliminowanie niepożądanych mikroorganizmów ( pleśń, bakterii, drożdży, wirusów ) poprzez pełną i kompletną pasteryzację co pozwala na bezpieczny i długi okres przechowywania
  • a przede wszystkim dostępność aminokwasów tak ważnych w żywieniu wszystkich zwierząt gospodarskich.


Aminokwasy to związki organiczne budujące białko a powszechnie występujące w organizmach zwierzęcych i roślinnych, lecz 20 ze 150 poznanych dotąd to aminokwasy kodowane, które uczestniczą w syntezie białek we wszystkich żywych organizmach. Dzielą się na aminokwasy endogenne – to te, które występują organizmach i egzogenne – to te, które muszą zostać dostarczone wraz z pokarmem i to właśnie one powinny być dostarczone prawidłowo. Są to między innymi : izoleucytyna, leucyna, lizyna, metionina i cystyna, fenyloalanina, treonina, tryptofan walina. Niedobór aminokwasów egzogennych jest przyczyną utraty masy ciała, zaniku mięśni oraz różnych stanów chorobowych.

Proces ekstruzji powoduje, że dostępność aminokwasów w ekstradowanym makuchu jest dużo większa niż w oferowanych śrutach rzepakowych i sojowych. Pomimo, że śruta sojowa zawiera więcej białka ogólnego, to jednak białko makuchu rzepakowego ekstradowanego charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną ze względu na dobrze zbilansowany skład aminokwasów, lepszą przyswajalnością białka i jego strawnością, a zawartością białka chronionego BTJP dorównuje śrucie sojowej.

W porównaniu do innych produktów ekstradowany makuch rzepakowy jest lepszym źródłem większości witamin i mikroelementów takich jak mangan i cynk.

W wyniku unikalnego dla ekstruderów działania siły ścierania ciśnienia i temperatury następuje:

  • zwiększenie objętości nasypowej produktu
  • rozerwanie włókien ( przez co strawność jest większa)
  • rozerwanie ścianek komórek tłuszczowych co daje większą dostępność oleju dla procesów trawienia, a to podnosi wartość energetyczną ekstradowanych materiałów.


Zawartość tłuszczu w ekstradowanym makuchu rzepakowym wacha się od 8,3% do 9,3%. Podczas komponowania dawek pokarmowych zawartość tłuszczu eliminuje konieczność natłuszczania pasz przeznaczonych do intensywnej produkcji. Obniża to znaczenie rachunek ekonomiczny.

Bardzo ważnym elementem prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt jest obecność w pokarmie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Makuch rzepakowy ekstradowany spełnia te oczekiwania ponieważ zawiera 3-krotnie więcej NNKT niż inne produkty. Szczególnie egzogennych kwasów linolowego i linolenowego.
Następnym atutem tej technologii jest dezaktywacja enzymów mających wpływ na rozkład glukozynolanów (związki antyżywieniowe ) w procesie trawienia w jelicie cienkim.

Reasumując, ekstradowany makuch rzepakowy jest cenny źródłem białka, energii, mikroelementów i witamin (witaminy E 10-krotnie więcej), dlatego śmiało dorównuje poekstrakcyjnej śrucie sojowej, a czasem ją przewyższa.

Stosowanie ekstradowanego makuchu z powodzenie daje efekty produkcyjne:

  • skraca cykl produkcyjny
  • obniża koszty
  • daje przyrost masy
  • zwiększa mleczność


Tak pokrótce opisany produkt oferujemy Państwu i zapraszamy do owocnej współpracy

FIRMĘ “WILMAR”

Firmę “WILMAR” tworzą pracowici, otwarci i dynamiczni ludzie, którzy nie boją się wyzwań. Zaleta ta charakteryzuje całą n